Beyond your imagination!!

[tweakers.net] Europarlement wil opheldering over opvragen Twitter-gegevens

Door Joost Schellevis, woensdag 12 januari 2011 16:24

De liberalen in het Europarlement willen weten of het opvragen van Twitter-gegevens van betrokkenen bij WikiLeaks niet in strijd is met de wet. Ook willen ze weten of de Amerikaanse autoriteiten Europese privacywetten mogen negeren.

De liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement, waarvan onder andere de Nederlandse VVD en D66 deel uitmaken, heeft de vragen woensdagmiddag gesteld. De liberalen willen dat de Europese Commissie met spoed aan de Amerikaanse autoriteiten om opheldering vraagt over het vorderen van de accountgegevens bij Twitter. Ook moet de commissie van ALDE aangeven of er Europese privacywetgeving is overtreden bij het opvragen van de gegevens en of de autoriteiten in de Verenigde Staten die regelgeving mogen negeren bij het opvragen van gegevens van EU-burgers.

Zaterdag werd bekend dat de Amerikanen bij Twitter gegevens hebben gevorderd van verschillende personen die bij WikiLeaks betrokken zijn geweest, waaronder de Nederlandse internetactivist Rop Gonggrijp. Volgens ALDE werpt de afwezigheid van strafvervolging tegen de personen een schaduw over het opvragen van de gegevens. Daarnaast had de Amerikaanse regering betere beveiligingsmaatregelen moeten nemen om het uitlekken van documenten naar WikiLeaks te voorkomen, luidt de kritiek.

Eerder op dinsdag noemde de Nederlandse parlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert het opvragen van gegevens al ‘heel vreemd’, omdat er geen juridische procedure tegen de WikiLeaks-betrokkenen loopt. Naast de gegevens van Gonggrijp zijn ook die van Julian Assange, Bradley Manning en een IJslandse parlementariër bij Twitter opgevraagd. De advocaat van Rop Gonggrijp zei maandag in het tv-programma Pauw en Witteman dat er een ‘reële kans op uitlevering’ naar de Verenigde Staten bestaat, al is onbekend op grond waarvan dat zou moeten gebeuren.