Beyond your imagination!!

[tweakers.net] Byte neemt hosting Wikileaks.nl over van E-dot – update

Door Olaf van Miltenburg, dinsdag 7 december 2010 10:26

Submitter: jip_86

Wikileaks.nl is van hostingprovider E-dot naar Byte verhuisd, waarbij Xs4all als netwerkleverancier de verbinding installeerde. De Wikileaks-mirror bij Pownews blijft in de lucht. Minister Van Bijsterveldt zegt op dit punt onbevoegd te zijn.

WikileaksDe domeinnaam Wikileaks.nl is meer dan twee jaar geleden bij E-dot geregistreerd en tot maandagavond draaide er een mirror van de site bij het hostingbedrijf. "Wij kunnen Wikileaks hierin niet van dienst zijn zonder onze andere klanten tekort te doen", meldt het bedrijf echter in een verklaring. "Als provider willen wij hen niet passeren in deze kwestie en willen we voorkomen dat zij hinder ondervinden van welke andere cliënt ook." E-dot benadrukt niet onder druk gezet te zijn bij deze beslissing.

Wikileaks.nl draait vanaf dinsdagochtend bij hostingbedrijf Byte 'in opdracht van een van onze klanten', aldus Byte. Samen met zijn netwerkleverancier heeft Byte een geïsoleerde infrastructuur opgezet om ddos-aanvallen op Wikileaks te kunnen weerstaan. Het bedrijf heeft aparte netwerkverbindingen, domain name servers en een geoptimaliseerd webcluster 'dat vele miljoenen hits kan verwerken' opgezet, zodat andere klanten geen hinder ondervinden van de toestroom naar Wikileaks.

Byte zegt in een mededeling het belangrijk te vinden dat er vrijheid van meningsuiting is, maar de hoster zegt verder politiek en bedrijfsvoering gescheiden te houden. Van wie de opdracht kwam om Wikileaks.nl over te nemen kon Byte dinsdagochtend nog niet zeggen.

Xs4all laat weten de infrastructuur te hebben aangelegd, omdat Byte een klant van de provider is. "Ze draaien in ons datacenter en maken gebruik van ons netwerk. Een extra aansluiting ligt in dit geval voor de hand, gezien de mogelijkheid van een ddos-aanval. Overigens zien wij een dergelijke rush op Wikileaks.nl nog niet", zegt Xs4all-woordvoerster Marga Verhulst. Volgens haar heeft Xs4all niet zelf de hosting voor zijn rekening genomen, omdat hiertoe geen noodzaak is: "Er draaien nu al honderden mirrors. We hebben wel gezegd dat als niemand anders voor een mirror zou zorgen, we wel zouden overwegen dit te doen."

Maandag ontstond er commotie over vragen van CDA-Kamerlid Ank Bijleveld aan het adres van minister Marja van Bijsterveldt met betrekking tot de mirror van Wikileaks die bij omroep Powned draait. Bijleveld vond dat niet horen bij het takenpakket van een publieke omroep. De minister laat in antwoord op die vragen weten niet bevoegd te zijn om Powned te verbieden de site op zijn servers te hosten. Die bevoegdheid ligt bij het Commissariaat voor de Media.

Update, 11.00: Byte heeft in een reactie laten weten het verzoek zondagavond al binnengekregen te hebben. "De vraag was toen of we deze klant wilden weigeren, omdat je er als bedrijf mogelijk problemen mee krijgt?", stelt Gruus van Woerkom, directeur van het hostingbedrijf, "Byte wil geen oordeel doen over de inhoud van websites. Mocht een site overduidelijk in strijd zijn met de Nederlandse wet dan zullen wij zelf actie ondernemen."

Over die strafbaarheid om een Wikileaks-mirror op te zetten heeft ict-jurist Arnoud Engelfriet een blogbericht geschreven: "Het juridisch risico zit hem in het feit dat de informatie van Wikileaks gelekte Amerikaanse staatsgeheimen lijkt te bevatten. Het is strafbaar om staatsgeheimen van Nederland of haar bondgenoten te verspreiden, zo staat in artikel 98 Strafrecht." Desondanks denkt de jurist niet dat herpublicatie van Wikileaks-documenten tot juridische problemen zal leiden, omdat de vrijheid van meningsuiting een zwaarwegend grondrecht is: "Dat geldt óók bij publicatie van informatie die staatsgeheim kan zijn. Om deze informatie te stoppen, zal de overheid moeten bewijzen dat het absoluut noodzakelijk is in het kader van de nationale veiligheid. En ook dat kan ik me moeilijk voorstellen: de informatie staat al op zo veel plaatsen, wat voor nut heeft het dan nog om hem bij één plek te verwijderen?"